Sałatka rybna dla początkujących - tego się nie da zepsuć!

Sałatka rybna dla początkujących - tego się nie da zepsuć!

Z czym kojarzy się Wam sałatka? Jeśli z kępą zielska, położoną na talerzu, to... jesteście w błędzie. Tak naprawdę, sałatki można robić praktycznie ze wszystkiego, nie wyłączając mięsa i ryb. Dzisiaj postaramy się więc przekonać Was do tej ostatniej opcji, czyli do sałatek rybnych.
Niestety, z jakiegoś powodu te właśnie specjały są w naszej kuchni mocno niedoceniane; kojarzą się bardziej ze świętami, albo z posiadówką u przysłowiowej cioci na imieninach. Być może powodem tego stanu rzeczy jest fakt, że z pozoru wydają się one trudne do przygotowania – jednak nic bardziej mylnego. Tak naprawdę są znacznie prostsze, niż choćby nieśmiertelna sałatka jarzynowa, której składniki trzeba obierać, gotować, studzić, kroić, mieszać i tak dalej.

Zalety sałatek rybnych
Słyszeliście może o zasadzie Pareto? Z grubsza rzec biorąc, opisuje ona zależność 20:80, czyli 20 procent wysiłku przynosi 80 procent efektu (niestety, bywa też odwrotnie). W tym jednak przypadku zasada działa wyśmienicie – niewielkim wysiłkiem możemy bowiem uzyskać spektakularny efekt; będzie więc smacznie, wykwintnie, i jeszcze przy okazji zdrowo.
A co najważniejsze – z przygotowaniem tej sałatki poradzi sobie nawet totalny kulinarny laik. Ważne jest tylko, aby przestrzegać kilku bardzo prostych zasad - a sukces (i to jaki!) mamy właściwie murowany.

Przykładowy przepis
Jeśli pogrzebiecie w czeluściach Internetu, znajdziecie zapewne wiele rozmaitych przepisów. Aby jednak nie tracić czasu, jeden z nich (bardzo prosty i równie pyszny) zamieszczamy poniżej. Czego zatem będziecie potrzebować?

• 4 wymoczonych śledzi
• 10 dag ryżu
• 20 dag selera
• 10 g majonezu
• 0,5 szklanki mleka
• 1 szklanki wody
• 2 łyżek białego wytrawnego wina
• soli, pieprzu i cukru

Jak to się robi?
Najpierw gotujemy ryż, pamiętając, by do NIE rozgotować, co zresztą jest naszą, polską przypadłością narodową. Jeśli na opakowaniu ryżu jest napisane, żeby gotować 15 minut, to gotujmy dokładnie tyle – i zaraz potem wycedźmy całą wodę.
Kiedy ryż się gotuje, wrzucamy do drugiego garnka seler, KONIECZNIE dodając mleko i cukier – dzięki nim seler straci swój specyficzny zapach i będzie smakował znacznie lepiej.
W wolnym czasie kroimy śledzie na kawałki o takich rozmiarach, by zmieściły się nam do paszczy.
Kiedy ryż i seler są gotowe, mieszamy wszystko, dorzucając majonez i wino. Ta-daam! Sałatka gotowa. A co najważniejsze – pyszna. Smacznego!

Kulinarne inspiracje poczynając od sałatek na wyrobie domowego cydru kończąc :) Łasuchy też znajdą coś dla siebie - zapraszamy do lektury! ;)

ul. Branickiego 19, Warszawa

801 548 447

kontakt@reklamowej jeszua.pl