Przepis na sukces: brokuł plus kurak

Przepis na sukces: brokuł plus kurak

Zwykle bywa tak, że aby osiągnąć sukces, trzeba się sporo napracować. Na szczęście, od tej ponurej reguły istnieją wyjątki, a jednym z nich jest... sałatka z brokułem i kurczakiem.
Właściwie jest to danie idealne – ponieważ zawiera kurczaka, z łatwością zaserwujemy go wszystkim mięsożercom, którzy - powaleni smakiem tej mieszanki - z pewnością przymkną oko na plątającą się tu i ówdzie zieleninę. Z drugiej strony, sałatka przypadnie do gustu miłośnikom zdrowej żywności – w końcu niewiele jest na świecie równie zdrowych rzeczy, jak brokuł.
A najlepsze z tego wszystkiego jest to, że sałatkę przygotujemy dosłownie błyskawicznie: delikatne mięso kurczaka nie wymaga bowiem długiej obróbki cieplnej, podobnie zresztą, jak brokuł. Jeśli więc goście dzwonią do nas i informują radośnie, że będą za 20 minut – spokojnie: zdążymy przygotować sałatkę i może nawet ogarnąć nieco mieszkanie. Zaciekawieni? No, to zaczynamy!

Czego będziemy potrzebować?
Przede wszystkim, przydałby się kurczak. Do niniejszej sałatki potrzebujemy go niewiele – mniej więcej 100 gramów.
Do tego dorzucimy drugie tyle (czyli 200 gramów) brokułu, a także kilka innych, mniej spektakularnych, ale za to smacznych dodatków, a mianowicie:
• kiełki słonecznika - albo kiełki czegokolwiek innego, co znajdziemy w lodówce; wystarczą 3 łyżki. Jeśli nie mamy żadnych kiełków, możemy podsmażyć ziarna słonecznika, będzie równie smacznie i jeszcze chrupiąco
• natka pietruszki – najlepsza jest świeża, ale w ostateczności może być suszona
• 2 ząbki czosnku
• 2 łyżki jogurtu naturalnego
• 2 łyżki majonezu
• sos sałatkowy Knorr (opcjonalnie możemy zastąpić go mieszanką ulubionych ziół, ale bądźmy szczerzy - użycie sosu jest znacznie łatwiejsze)
• sos sojowy albo maggi, w ostateczności - sól

I co z tym wszystkim zrobić?
Przede wszystkim, umyjmy mięsko, pokrójmy je na niewielkie paseczki i przyprawmy sosem sojowym albo maggi. Następnie umyjmy brokuł i podzielmy go na małe drzewka - wielkości mniej więcej kawałków kurczaka.
Teraz będzie już z górki: na patelni podsmażamy kurczaka, po czym przerzucamy go do miski, a na tym samym tłuszczu smażymy brokuł i pokrojony na plasterki czosnek.
Warzywa dorzucamy do usmażonego mięska.
Następnie mieszamy w szklance jogurt, majonez, sos Knorra i tak sprytnie utworzonym sosem polewamy mięso oraz warzywa. Całość posypujemy natką i słonecznikiem lub kiełkami. I gotowe – prawda, że było szybko i prosto? A zatem – smacznego!
 

Kulinarne inspiracje poczynając od sałatek na wyrobie domowego cydru kończąc :) Łasuchy też znajdą coś dla siebie - zapraszamy do lektury! ;)

ul. Branickiego 19, Warszawa

801 548 447

kontakt@reklamowej jeszua.pl