Prosty i pyszny przepis - sałatka grecka

Prosty i pyszny przepis - sałatka grecka

Nie wiadomo, czy Grecy rzeczywiście wymyślili to, co nazywamy sałatką grecką – podobnie, jak Rosjanie nie znają naszych pierogów ruskich, a śliwki węgierki rosną raczej w sadzie naszej babci, a nie nad Balatonem.

Nie zagłębiając się jednak w zawiłości naszej kuchni i jej nazewnictwa, warto podkreślić, że sałatka grecka to prawdziwy kulinarny „hicior”: nie tylko pięknie wygląda, ale też jest prosta w przygotowaniu, a przy tym – podobnie zresztą, jak większość sałatek – jest bardzo zdrowa.
Jeśli szukacie przepisu na naprawdę smaczną sałatkę grecką, to możecie już dalej nie grzebać w otchłaniach Internetu – mamy dla Was prosty przepis, z użyciem którego sałatka z pewnością się uda, a Wasi goście będą tak oczarowani, że nawet nie zauważą, kiedy nałożą sobie dokładkę.

Czego będziemy potrzebować?
Przede wszystkim, pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być dobrej jakości, świeże, jędrne i ogólnie apetyczne. W przeciwnym razie sałatka straci nie tylko na wyglądzie, ale też na smaku, a przecież zupełnie nie o to nam chodzi. Zanim więc przystąpimy do dzieła, udajmy się do pobliskiego warzywniaka, celem zakupienia:

-jednej czerwonej papryki
-jednej żółtej papryki
-jednej zielonej papryki
-jednego ogórka
-jednej czerwonej cebuli
-10 pomidorków koktajlowych
-jedną główkę sałaty

Do sałatki będzie nam także potrzebny ser feta (warto oszczędzić sobie pracy i zamiast jednej olizgłej kostki, kupić taki w kawałkach), ocet balsamiczny, oliwa, oliwki w zalewie, pieprz oraz sól, a także pewien sekretny składnik: sos grecki Knorr.

Jak to się robi?
Warzywa należy dokładnie umyć, a następnie pokroić: paprykę kroimy w małe kostki, mniej więcej o boku 1 cm. Podobnie potraktować należy też ogórka. Wyjątek natomiast powinna stanowić cebula – kroimy ją dość cienko, ale jedynie w poprzek, w taki sposób, by powstały pierścienie.
Sałatę należy dobrze umyć, a następnie porwać bez litości na mniejsze kawałki.
Kiedy warzywa mamy przygotowane, mieszamy je w misce (wszystkie oprócz cebuli) i przygotowujemy sos. W tym celu wlewamy do szklanki łyżkę octu balsamicznego oraz cztery łyżki oliwy i mieszamy to z sosem Knorra.
Teraz łączymy wszystkie elementy w jedną przyjemną całość: na głębokim talerzu umieszczamy warzywa, posypujemy je serem feta oraz oliwkami, polewamy sosem i dekorujemy krążkami z cebuli.

Kulinarne inspiracje poczynając od sałatek na wyrobie domowego cydru kończąc :) Łasuchy też znajdą coś dla siebie - zapraszamy do lektury! ;)

ul. Branickiego 19, Warszawa

801 548 447

kontakt@reklamowej jeszua.pl