Inny sposób na łososia

Inny sposób na łososia

Jakoś tak się przyjęło, że łososia jemy albo w sushi, albo w postaci dość wykwintnego dania obiadowego. Obie opcje są oczywiście bardzo smaczne, ale niestety, są też dość drogie. W sumie trudno się temu dziwić – łosoś to szlachetna ryba, więc jego mięso ma swoją cenę.

Jeśli jednak macie ochotę spróbować łososia w nieco innym wydaniu, warto pokusić się o przygotowanie sałatki z wędzonym łososiem i penne. Brzmi smakowicie? I słusznie; jeszcze lepiej wygląda, a przy tym – mimo zastosowania łososia – wcale nie jest to danie drogie. Jest za to smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu – idealnie nadaje się więc zarówno na romantyczny wieczór we dwoje, jak i na większą imprezę (w końcu w obu przypadkach mamy coś innego do roboty, niż sterczeć godzinami w kuchni).

Czego będziemy potrzebować?
Skoro ma to być makaron z łososiem, to zapewne obu tych składników. Na tym jednak nie koniec, bowiem, aby uzyskać odpowiedni efekt, musimy dorzucić kilka innych elementów. Jak więc wygląda kompletna lista zakupów?

250 g makaronu penne
4 plastry wędzonego łososia
100 g rukoli
100 gramów kaparów
czerwona cebula
majonez Hellmann's Babuni
3 łyżki jogurtu naturalnego
połówka cytryny (właściwie to potrzebujemy wyciśniętego z niej soku)
jedna łyżeczka musztardy
sos sałatkowy francuski Knorr.

Tego typu sałatka doskonale komponuje się z czymś niezobowiązującym do chrupania, np. z pałeczkami grissini lub grzankami.

Jak to się robi?
Mimo mnogości składników, przygotowanie tej sałatki jest bardzo proste (i poza makaronem) właściwie nie da się jej zepsuć. Co więcej, jest ona na tyle efektowna i wykwintna, że nikt nie uwierzy, iż na jej przygotowanie poświeciliśmy całe... piętnaście minut.
Na początek gotujemy makaron, uważając, by go nie przegotować – jeśli zamiast al dente uda nam się uzyskać rozgotowane kluchy, zepsujemy cały efekt.
Kiedy makaron się gotuje, przystępujemy do kolejnego kroku, jakim jest pokrojenie łososia w cienkie paski (nie muszą być idealnie równe) oraz cebuli w cienkie piórka. Wszystkie powyższe składniki mieszamy w misce (w miarę ostrożnie, by nie zniszczyć delikatnego mięsa łososia), a następnie dorzucamy umytą rukolę.
W osobnym naczyniu mieszamy sos Knorra, majonez, jogurt oraz sok wyciśnięty z cytryny. Gotowym sosem polewamy sałatkę, a następnie przekładamy ją do miseczek i posypujemy z góry kaparami. Całość podajemy z grissini lub grzankami – proste i piękne, prawda?

Kulinarne inspiracje poczynając od sałatek na wyrobie domowego cydru kończąc :) Łasuchy też znajdą coś dla siebie - zapraszamy do lektury! ;)

ul. Branickiego 19, Warszawa

801 548 447

kontakt@reklamowej jeszua.pl