Jak zrobić domowy cydr?

Jak zrobić domowy cydr?

Podobno największych odkryć dokonuje się zupełnie przypadkiem; weźmy pod lupę choćby taką Amerykę – przecież facet, który ją odkrył, tak naprawdę szukał czegoś zupełnie innego, a mianowicie drogi do Indii.
Nie inaczej zaczęła się kariera cydru na polskich stołach – to również był poniekąd przypadek, a w każdym razie - polityczny zbieg okoliczności. Jeszcze kilka lat temu, cydr był w Polsce właściwie nieznany, a tę ponurą sytuację zmieniło dopiero rosyjskie embargo, nałożone na nas w 2013 roku. Z niespodziewaną nadwyżką jabłek coś trzeba było zrobić – i zrobiono cydr. Pomysł aż tak dobrze trafił w nasze narodowe gusta, że cydr stał się poważną konkurencją dla piwa czy lekkich, musujących win.

Cydr, czyli co?
Niektórzy nazywają cydr pół piwem-pół winem, inni z kolei winem jabłkowym. Tak naprawdę, obie grupy są w błędzie – cydr nie jest bowiem ani winem, ani żadną podejrzaną mieszanką. Jest napojem alkoholowym, powstałym ze sfermentowanego soku jabłkowego.
Dlaczego w takim razie nie klasyfikujemy go, jako wino? Zasadniczą różnicę robi tu sam proces produkcji cydru – w odróżnieniu od wina, w przypadku cydru przed fermentacją nie dodajemy do owoców cukru. Dzięki temu cydr jest trunkiem mniej kalorycznym, niż wino, a także ma mniejszą zawartość alkoholu (dla przypomnienia: drożdże zjadają cukier, a... siusiają alkoholem; im większą ilością cukru je poczęstujemy, tym więcej alkoholu wyprodukują).

Domowy cydr
Do wyprodukowania cydru potrzebujemy trzech składników: jabłek, drożdży i pożywki. Procedura produkcji jest niezwykle prosta: przede wszystkim, musimy pokroić jabłka i wycisnąć z nich sok. Darujmy sobie obieranie, tym bardziej, że skórki nadadzą fajniejszego smaku. Gotowy sok przelewamy bo balonu, a następnie dorzucamy do niego drożdże wraz z pożywką.
I to by właściwie było na tyle. Teraz pozostaje nam poczekać jakieś 2-3 tygodnie, aż drożdże wykonają swoje zadanie, czyli przerobią zawarty w jabłkach naturalny cukier na alkohol. Kiedy to nastąpi, należy przelać cydr do butelek po piwie, do każdej z nich dorzucając łyżeczkę cukru. Cukier nie jest konieczny, ale sprawi, że otrzymamy cydr lekko gazowany, czyli taki z bąbelkami. Po zamknięciu butelek trzeba odczekać jeszcze 1-2 tygodnie i... gotowe. Można śmiało raczyć się wspaniałym trunkiem własnej roboty, słuchając pochwał zachwyconych gości.
 

Kulinarne inspiracje poczynając od sałatek na wyrobie domowego cydru kończąc :) Łasuchy też znajdą coś dla siebie - zapraszamy do lektury! ;)

ul. Branickiego 19, Warszawa

801 548 447

kontakt@reklamowej jeszua.pl